Internet en tv abonnement: Kabel, ADSL of glasvezel

Bij het afsluiten van een goedkoop internet en tv abonnement heb je de keuze uit kabel, ADSL of glasvezel. Maar wat betekent het als je een internet en tv abonnement hebt via de kabel, ADSL of glasvezel dat en wat zijn de verschillen? Als het je niet helemaal duidelijk is wat nu eigenlijk het onderscheid is tussen deze drie opties, leggen we in het onderstaande artikel uit wat de verschillen zijn tussen kabel, ADSL en glasvezel en wat het betekent voor jouw internetverbinding.

Wat is internet en tv via de kabel?

Als je internet en tv via de kabel ontvangt, dan komen het televisie signaal en het datasignaal voor het internet binnen via de kabelverbinding. De verbinding wordt tot stand gebracht via een coaxkabel, dezelfde kabel waarmee je ook altijd al tv kon kijken. Deze signalen worden uitgezonden op bepaald frequenties, en iedere kabelaansluiting heeft een eigen frequentie om de signalen te ontvangen. Je kunt dus niet gestoord worden door overdadig internetgebruik van de buren, omdat zij op een hele andere frequentie tv en internet ontvangen. Dat is ook de reden waarom de internetsnelheid gegarandeerd is. De werkelijke snelheid waarmee je kunt internetten is naar alle waarschijnlijkheid hetzelfde als de provider heeft beloofd. Internet en tv via de kabel is uit alle mogelijkheden de meest stabiele keuze. Maar het is niet overal in Nederland mogelijk om een dergelijk abonnement af te sluiten, en je kunt geen internet zonder tv abonnement afsluiten. Controleer daarom altijd eerst met een postcodecheck of deze optie mogelijk is op jouw adres.

Wat is internet en tv via DSL?

Wanner je internet en tv via DSL ontvangt, dan komen de signalen binnen via de telefoonlijn. DSL betekent Digital Subscriber Line, en slaat op de verbinding die jij als abonnee van een vaste telefoonlijn hebt met de telefooncentrale. Dat we tegenwoordig ook internet via de telefoonlijn kunnen ontvangen is natuurlijk heel handig, want door heel Nederland zijn deze verbindingen al aangelegd.

Het nadeel van DSL is dat het vrij dunne koperdraadjes zijn waardoor er al gauw verlies in snelheid optreedt. Als je binnen een straal van 500 meter van de telefooncentrale woont is de snelheid optimaal, maar woon je verder weg dan wordt de snelheid minder. Je kunt stellen dat hoe verder je weg woont van de telefooncentrale hoe trager je internetverbinding is. Bovendien kun je niet internet via DSL afnemen zonder dat je een telefoonaansluiting hebt. Je bent bij deze optie dus verplicht om een abonnement af te sluiten voor vaste telefoonlijn.

Wat is internet en tv via glasvezel?

Internet en tv via glasvezel is in zekere zin vergelijkbaar met DSL, alleen gaat het signaal niet via koperdraadjes, maar speciale glasvezelkabels. Glasvezel is een veel geschikter materiaal om data over te verzenden, en daarom zijn er dus ook hogere up- en download snelheden mogelijk. Het nadeel van glasvezel is dat het netwerk nog niet over heel Nederland is uitgerold. Dat kan dus betekenen dat jouw huis nog niet op het glasvezelnetwerk is aangesloten. Mede daarom is glasvezel ook duurder dan internet en tv via de kabel of DSL.